Olet täällä

Kambodža ja sen lapset

Lähettänyt 16. helmikuu 2017 - 16:20 käyttäjä Leena

Blogin aihe:

Pieni tyttö, ikää 4-vuotta, istuu kärryssä taitettujen pahvilaatikkojen keskellä. Sotkuinen tukka ja nuhruiset vaatteet. Kärryä vetävä isä etsii pahvia, muovia ja tölkkejä myytäväksi roskaläjien keskeltä. Lämmintä on +35c. Pieni muovinen torvi törähtää suurien ja pienien porttien ovella kysellen onko kierrätettävää. Pienen tytön ruskeat silmät katsovat kohti tulevaisuutta, jota meistä kukaan ei vielä osaa sanoa. Ne eväät, jotka tuo pieni tyttö on saanut, kantavat häntä eteenpäin.

Kolmen pojan rypäs pölähtää autojen sekaan samantien kun valot vaihtuvat punaiseksi ja liikenne pysähtyy. Pölyhuiskut käsissä pojat pyyhkivät likaisia ja puhtaita tuulilaseja, aina uudelleen ja uudelleen palaten taas seuraavan kuljettajan lasin taakse anomaan pientä rahaa palkaksi. Toisella puolen katua pieni poika kantaa pientä vauvaa liinaan kiedottuna sylissään anoen rahaa autolta toiselle. Päivästä päivään nuo samat pienet silmät katsovat ja anovat. Mihin annettu raha kantautuu? Kuka on se viimeisin joka siitä hyötyy. Hyvin usein se on joku aivan muu kuin nuo pienet ruskeat silmät omistava tyttö tai poika.

Valkoisiin paitoihin ja tummansinisin mekkoihin ja housuihin pukeutuneita lapsia pyörii pilvin pimein suuren koulun portilla valmistautuen uuteen koulupäivään. Mopojen ja polkupyörin sekamelska kulkee hitaaseen tahtiin eteenpäin. Jokainen löytää ruuhkasta paikkansa ja koulupäivä voi alkaa. Koulu antaa hyviä eväitä tulevaisuuteen. Mahdollisuus oppia lukemaan, kirjoittamaan ja oppimaan uusia asioita ei ole mahdollista kaikille. Syitä on monia. Vanhemmilla ei ole rahaa tai he eivät näe, että opiskelu olisi tärkeää, lasten on parempi olla hankkimassa rahaa perheelleen. 

Maan selviytyminen sisällissodasta etenee tarmokkaan työn ja uutteran panostuksen myötä. Elintaso nousee, muttei se millään voi koskettaa kaikkia. Kuitenkin toivo tulevaisuudesta näkyy ihmisten kasvoilta. Nuoria perheitä on maassa valtavasti. Kansan väkiluvusta yli puolet ovat alle 15-vuotiata. Uusi sukupolvi on saanut paremman mahdollisuuden rakentaa tulevaisuutta eri avustusjärjestöjen, tukiprojektien, koulutusmahdollisuuksien ja valtion panostuksen avulla. Jonkun organisaation tehtävänä on työskennellä slummilasten keskellä, toinen rakastaa katulapsia toimintakeskuksen avulla Taivaan Isälle. Monenlaiset tahot painivat valtavan prostituutio bisneksen keskellä. Uusia mahdollisuuksia avautuu ja yksittäisten ihmisten elämään päästään vaikuttamaan, mahdollistamaan parempi tulevaisuus naisten ja lasten elämässä.

Katseet ovat nauliutuneita kuvaan, jossa paimen seisoo lampaiden keskellä. Tuo paimen rakastaa lampaitaan. Hän haluaa pitää niistä huolen, ruokkia ja suojella niitä. Yksikin jos puuttuu laumasta, paimen jättää muut suojaan ja lähtee etsimään kadoksiin joutunutta lammastaan. Toiseen kuvaan piirretään Jeesuksen risti ja kerrotaan kuinka Jeesus itse tuon vertauksen kertoessaan puhui nimen omaan lapsista opetuslapsilleen. Jeesus on kuin tuo paimen. Hän haluaa pitää huolen, ruokkia ja suojella jokaista lastaan. Jos yksikin joutuu hukkaan hän haluaa löytää ja tuoda takaisin kotiin. Raamatun jae Matteuksen evankeliumista 18:12-14 nostaa veden pienen pojan tummiin silmiin. Jotain sydämessä on liikahtanut, jotain mitä vain Pyhä Henki voi tehdä.

Olemme aloittaneet työn paikallisten kumppani seurakuntiemme keskellä vuoden 2015 loppupuolella. Näkymme on vahvistaa näiden seurakuntien tekemää työtä lasten keskuudessa. Olemme nähneet senkin puolen kuinka lapsia rakastetaan, heistä pidetään huolta ja heidän elämäänsä halutaan panostaa. Kuitenkaan se ei ole jokaisen lapsen etuoikeus. Jumala asetti seurakunnan kansansa keskelle. Puhuessani en tarkoita valkoista kirkkosalia vaan ihmisiä, jotka haluavat toteuttaa Jumalan antamaa kutsua elämässään. Iloitsemme kun olemme saaneet huomata, kuinka Jumala on avannut näkyä lapsityöstä paikallisten keskellä ja kuinka suuri tarve työn voimaattumisella on. Isä, tässä ovat kätemme, jalkamme, suumme ja sydämemme. Jumala johda sinä meitä, jotta sinun seurakuntasi saa toteuttaa näkyä lasten keskuudessa.

Tarvitsemme paljon rukoustukea tämän työn keskellä. Työntekijöiden kouluttaminen, yhteistyötahojen löytyminen, rohkaisu, parhaiden työkalujen etsiminen ja rinnalla kulkeminen vaatii viisautta, rakkautta ja pitkämielisyyttä. Kuitenkin olemme vahvasti kokeneet, että emme tee tätä työtä yksin, vaan tukenamme niin monet ihmiset Suomessa ja Kambodzassa. Kiitollinen mieli nousee ylöspäin. Jumala tietää aikataulut ja johtaa askeleemme yhden kerrallaan ja se riittää <3